“Be the change you want to see in the world”

Deze quote van Mahatma Gandhi loopt als een rode draad door mijn leven. Als kind heb ik in Turkije gezien hoe mijn oma, door wie ik jarenlang ben opgevoed, leefde naar deze woorden. Oma Anige stond altijd voor iedereen klaar met raad en daad. Op mijn elfde ging ik, samen met mijn broer Ali, vanuit Turkije naar Nederland. Mijn vader, moeder en twee zussen gingen ons al voor. Als puber maakte tevens mijn vader een diepe indruk op mij. Hij deed alles wat hij kon om zijn kinderen een goede toekomst te geven. Naast mijn familie hebben zoveel anderen mij geholpen om mijn doelen te behalen. Dit heeft mij heel erg geraakt en zal hier altijd dankbaar voor zijn.

Begeleiding & aandacht

Deze aandacht en liefde geef ik nu heel graag aan anderen. Tijdens mijn levensloop heb ik geleerd hoe enthousiasme en doorzettingsvermogen mensen steeds weer kracht kan geven. Met de juiste begeleiding en aandacht kunnen mensen boven zichzelf uitgroeien en hun talenten zó inzetten dat ook de samenleving daardoor opbloeit. Wie niet opgeeft en anderen om hulp durft te vragen, kan veel bereiken.

Vrijwilliger & adviseur

In mijn loopbaan doorliep ik achtereenvolgens mavo, havo en vwo om uiteindelijk Nederlands Recht te gaan studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dit was niet altijd makkelijk maar gelukkig had ik docenten die voor mij klaar stonden en geloofden in mijn kunnen. Naast mijn studie had ik niet alleen bijbaantjes in de horeca, maar werkte ik ook als vrijwilliger en adviseur bij de Gemeente Nijmegen. Bovendien was ik actief in de Turkse studentenvereniging (TSV) en Tannet (Turks Academisch Netwerk).

Diversititeit als specialisme

Na mijn studie startte ik mijn loopbaan als jurist bij het ministerie van VWS. Daarna werkte ik bij de Gemeente Vlaardingen en bij Centraal Beheer Achmea. In 1996 zette ik in Istanbul, met mijn man Atilla Aytekin en mijn zus Hanim Dogan, Baan Turkije op. In 1999 besloten we terug naar Nederland te gaan. Daar zette ik het consultancybedrijf DC Company voort, dat ik in 1997 was begonnen in Istanbul. Dit bedrijf was gericht op recruitment van hoger opgeleiden binnen ICT, finance en commerce, met diversiteit als specialisme. Toen het bedrijf van mijn man failliet ging, moest ik in 2002 helaas ook mijn eigen bedrijf opheffen. Ik werkte daarna als senior adviseur en manager bij o.a. Gemeente Tilburg, Gemeente Amsterdam en B&A adviesgroep. In 2009 ging het opnieuw kriebelen. Ik wilde weer gaan ondernemen en begon Crossing Bridges, samen met mijn jongste broer Atay.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

In 2010 nam ik de leiding over van de stichting Dutch Dream Foundation die mijn man Atilla in 2006 had opgezet vanuit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Als directeur help ik sindsdien (met mijn kernteam!) ondernemers, jongeren en vrouwen om hun dromen waar te maken. Dit doe ik onder andere via het Dream On Talent project.

Investeer in jezelf. Ontdek jezelf én de ander. Durf fouten te maken, van fouten leer je. Heb respect voor wie jij bent, wees authentiek, en help ook anderen om trouw aan zichzelf te blijven, zodat je in je mens-zijn kunt groeien. Dare to have a dream en maak je idealen waar!

Zehra Dogan

Sociale innovatie

Vanuit mijn expertise in ondernemerschap, leiderschap, diversiteit en sociale innovatie, lever ik graag mijn bijdrage. Zo ben ik lid van de ledenraad in de Vereniging van Achmea en deelnemer van de werkgroepen over o.a. klimaat, samenleving en vitaliteit. Ook zit ik in het Topvrouwen nl-netwerk, om de positie van topvrouwen te verbeteren.

Samen maken we de wereld een beetje mooier!